Серед овочевих культур редька займає скромне місце. Городники часто часом і грядку забувають залишити під посів цієї культури. А даремно. Щоденне вживання редьки в невеликій кількості укрепляюще діє на здоров'я. У народній медецини редьку застосовують здавна і дуже широко.
У редьці є цукор, клітковина, жири, ферменти, холін, що регулює вміст холестерину в крові і жировий обмін. Гострий смак їй надають ефірні олії.
Редька - рослина вологолюбна. Грунти любить родючі. На 1 м2 слід додавати 1 відро перегною або компосту, вносити 0,5-літрову банку деревної золи і 3 столові ложки нітрофоска.
Редьку треба сіяти в різні терміни: для літнього вживання-ранньою весною (1-10 травня), для зимового вжитку - в червні і можна на початку липня. Ділянка вибирають сонячний, теплий. Висівають тільки великі насіння. Сіють однорядкове з відстанню ряд від ряду 30-40 см. Насіння повинні бути сухими. Потрібно врахувати, що листя редьки при загущених посіві піднімаються, від чого рослини швидко стовбура, даючи грубі, несмачні коренеплоди.
АГРОТЕХНІКА
На бідних грунтах допустимо внесення перегною або торфокомпост в перший рік - 4-6 кг / м під осінню вскопку. На родючих грунтах редьку розміщують на другий рік після внесення 2-3 кг / м гною під попередню культуру. Навесні дають 12-17 г / м сечовини і по 20-25 г / м гранульованого суперфосфату і хлориду калію, або при посіві одну чайну ложку нітроамофоски на 2 м ряду, або 40-50 г удобрювальних сумішей. Попередниками редьки можуть бути огірок, томат, морква, бобові, картоплю.
У середній смузі Росії редьку сіють 12-20 квітня, 10-15 червня та 25-30 липня. Сорти Одеська 5 і Грайворонський краще висівати в середині травня після збирання підзимового лука. Одеська 5 - хороший ущільнювач огірка та капусти. Сорти Зимова Кругла Біла і Зимова Кругла Чорна краще сіяти з середини червня. При більш ранніх посівах у рослин формують квітконоси. Насіння, попередньо пророщені і змішані перед посівом з піском або тирсою, висівають на гряді в 4-6 рядків на глибину 1,5-2 см, на літніх посівах 3-3,5 см, з відстанню між рядками для ранніх сортів - 15 см , для пізніх - 20-25, між рослинами в ряду відповідно 8-10 і 10-12 см, між стрічками - 40 см.
Підживлюють один раз в ранньому віці гнойової рідиною (1:8) або суперфосфатом і хлоридом калію по 15 г на 10 л води з витратою на 1 м. Азотні добрива використовувати не слід. За вегетацію поливають 2-3 рази по 20-25 л / м. В іншому агротехніка редьки схожа з агротехнікою редиски.
Ранню редьку прибирають у другій половині літа в кілька прийомів, пізню - до настання заморозків. Зберігають у погребах, підвалах при температурі від 0 до -2 °, разом з картоплею, з навалом або в ящиках, пошарово пересипану піском.
Використовуються такі сорти.
Скоростиглі і ранньостиглі. Одеська 5. Скоростиглий. Для літнього споживання, сіють 5-10 травня. Стійкий до спеки, холодостійкий, але при тривалій дії низьких температур стрілку. Чуйний на поливи. Коренеплід з білою шкірочкою, білої, ніжною, соковитою, солодкою м'якоттю. Містить сухої речовини - 6,2-7,1%, вітаміну С - 24,6-34,7 мг%, солодкого слабоострого смаку - 4,6-5 балів. Від сходів до першого збору 28-35 днів, до масового збирання 40-52. Не боїться перезрівання. Сорт урожайний - 0,9-5 кг / м, довго зберігає смакові і товарні якості. Товарність - 75,7%. Стійкий до захворювань. У середнього ступеня пошкоджується личинками капустяної мухи.
Відомі ранньостиглі сорти з врожайністю, кг / м: Ашхабадська 1 - 3,2-5,8, Делікатес, Маргеланская - 3-6,2, Рання Травнева.
Середньостиглі. Зимова Кругла Біла. Для літнього та осінньо-зимового споживання. Коренеплід з гладкою поверхнею, округло-плоский або округло-овальний, великий, масою 200-600 г, з білою шкірочкою товщиною 0,3-0,6 см і білою, соковитою м'якоттю. Містить сухої речовини-11 ,3-17%, Сахаров - до 6,4%, вітаміну С - 41,4-45 мг%; слабоострого смаку - 3,5-4,2 бала. При ранніх посівах стрілкою до 30-50% рослин, при червневих - не стрілку. Від сходів до масового збирання 87-110 днів. Сорт урожайний - 2-6 кг/м2, лежкий, хворобами в період зберігання майже не уражується.
Зимова Кругла Чорна. Для літнього та осінньо-зимового споживання. Доцільно висівати в червні-липні після припинення літа капустяної мухи, але при весняних посівах рослини бувають стійкіше до цвітуха, ніж у сорту Зимова Кругла Біла. Коренеплід плоско-округлий і округлий, гладкий, великий, масою 320-739 г, з чорною шкіркою товщиною 0,4-0,5 см і білою, соковитою, щільною, недрябнущей м'якоттю. Містить сухої речовини - 11,9-17,3%, цукрів - 4,5-6,4%, вітаміну С - 27,3-44,2 мг%. Кращий сорт за смаком (среднеострий) і лікувальним властивостям. Від сходів до масового збирання 90-110 днів. Високоврожайний - 3-7,5 кг / мг. Товарність (60%) і лежкість (85-98%) хороші. Коренеплоди зберігаються до 200 днів і більше. Хворобами в період зберігання вони майже не уражується.
Відомі також сорти з врожайністю, кг / м: середньостиглі - К л и до Слона -3,1, Сквирська Чорна -2,7; середньоранні - Жовтнева і Зарево - 3,5.
Середньопізні. Грайворонський 27. Старовинний російський сорт. Стійкий до несприятливих погодних умов і цвітуха. Коренеплід білий, подовжений, конічний, великий, масою 500-600 г, з борозенчасте поверхнею і білою, щільною, несочной м'якоттю. Містить сухої речовини - 11-20,4% Сахаров - до 3%, вітаміну С - 24-69,8 мг%. Найгостріший з усіх сортів. Від сходів до масового збирання 110-120 днів. Сорт урожайний - 4-6 кг / м, пізньостиглий, для зимового зберігання. Хворобами в період зберігання майже не уражується. Лежкість при зберіганні 95-98%.
Джерело: